fbpx Samen sporten met je hond: dit moet je zeker weten! | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen sporten met je hond: dit moet je zeker weten!

Terug naar overzicht

Sporten met je hond is een uitstekende manier om zijn conditie te verbeteren én je band met hem te versterken. Je kunt het zo eenvoudig houden als (af en toe) een fikse wandeling onder jullie tweetjes, of je hond gericht gaan trainen om zijn gezondheid op peil te houden. Stel jezelf in dat laatste geval wel de vraag wat je precies met het sporten wilt bereiken, want de ene hondensport is de andere niet. Wil je je hond bijvoorbeeld meer uithoudingsvermogen geven of zijn motoriek verbeteren? Lees snel wat je zeker moet weten.

Duursporten voor honden

Duursport vergroot het uithoudingsvermogen van je hond. Hoe intensief de activiteit is, bepaal je zelf. Voorbeelden van duursporten voor honden zijn sledenhondensport, bikejoring (mountainbiking met je hond) en canicross. Bij canicross loop je samen met je hond, die met een tuigje en een elastische band verbonden is aan een heupgordel die je draagt, een bepaalde afstand. Je hond loopt daarbij naast je of trekt jou voort – je mag hem dus niet zelf voorttrekken.

Krachtsporten met je hond 

Bij krachtsport gaat het niet om uithouding, maar om korte, explosieve krachtstoten aan hoge snelheid. Frisbee is een typisch voorbeeld, maar ook flyball (een teamsport voor honden waarbij ze elk om de beurt een hindernisparcours afleggen) en agility (jumping, maar dan voor honden) zijn populaire hondensporten in deze categorie.

Mogen honden met artrose nog sporten?

Goeie vraag! Het antwoord is ja. Sterker nog, dierenartsen raden zelfs aan om honden met artrose zo veel mogelijk te laten bewegen. Zo blijven hun gewrichten langer soepel. Let wel, zware inspanningen moet je absoluut vermijden. Kies voor rustige activiteiten zoals wandelen en zwemmen, en geef je hond elke dag een brokje Flexadin Advanced om zijn gewrichten extra te ondersteunen.

 

Eerst opwarmen is de boodschap!

Voor je met je hond gaat sporten of aan een grote wandeling begint, is het belangrijk dat je hem een goede opwarming geeft, zodat zijn spieren niet geforceerd geraken. Tip: gebruik bijvoorbeeld een HotPack!

 

Domein: