Katten en vuurwerk: zo blijft je dier rustig

Katten houden niet van plotse geluiden, en al helemaal niet van vuurwerk. Een stoere vierpoter merkt er misschien niet veel van, maar de meeste katten lopen onrustig rond of vluchten weg van het luide geknal en het geflits. Gelukkig kun je als baasje heel wat doen om je kat tijdens de feestperiode zo veel mogelijk op haar gemak te stellen.

GELUIDSTRAINING VOOR KATTEN

Verstopt jouw kat zich liever in het verste hoekje van het huis wanneer er vuurwerk wordt afgestoken? Dan kun je aan vuurwerktraining doen, of een specifieke vorm ervan: geluidstraining. Door een cd met vuurwerkgeluiden eerst zacht en dan stapsgewijs luider af te spelen, went je kat langzaam maar zeker aan de geluiden van het vuurwerk.

Enkele tips:

 • Begin op tijd met de training. Het kan enkele weken tot maanden duren vooraleer je kat zich helemaal op haar gemak voelt bij het hoogste volume.
 • Houd de reactie van je kat op de geluiden goed in het oog en forceer haar niet. Aarzel niet om de volumeknop volledig dicht te draaien zodra je merkt dat je kat zich onrustig begint te voelen.
 • Speel tijdens de training met je kat en geef haar af en toe wat lekkers. Zo went ze niet alleen aan de geluiden van het vuurwerk, maar associeert ze vuurwerk op termijn zelfs met aangename herinneringen.

KATTEN EN VUURWERK: LET OP JE EIGEN GEDRAG

Het is belangrijk om tijdens de geluidstraining en het vuurwerk aanwezig te blijven voor je kat, maar weersta de verleiding om haar te troosten. Door haar te troosten, beloon je haar onrustig gedrag en geef je haar de indruk dat er inderdaad iets zorgwekkends aan de hand is.

EXTRA ONDERSTEUNING

Heeft je kat het zelfs met geluidstraining moeilijk om rustig te blijven tijdens het vuurwerk? Dan biedt Zylkene de nodige ondersteuning. Zylkene helpt je kat om zich op een ontspannen manier aan te passen aan ongewone en ongemakkelijke situaties.

Producten

 • Opvoeding en gedrag

  ZenSylk

  Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
 • Opvoeding en gedrag

  Zylkene

  Veranderingen in de dagelijkse routine, of in de omgeving kunnen huisdieren behoorlijk gespannen maken. Zylkene is een...