Huisdieren en vuurwerk

Veel huisdiereigenaren bevestigen ons dat hun huisdieren bang zijn van vuurwerk. Het is dus best mogelijk dat ook jouw huisdier niet houdt van deze luide knallen.

Merk je op dat je hond of kat zich bij lawaai, zoals bijvoorbeeld onweer of een dichtslaande deur, zich verstopt, in huis plast, aan het tapijt krabt of meer blaft? Dan is het mogelijk dat jouw huisdier vuurwerkknallen ook niet zo fijn vindt. Wij adviseren om je viervoeter daarom goed voor te bereiden op de jaarwisseling, op deze pagina lees je hoe je dit doet.

Denk aan voedingssupplementen zoals Zylkene

Zylkene is een 100% natuurlijk voedingssupplement dat huisdieren helpt om te gaan met stressvolle situaties. Het bevat alpha-casozepine, een melkeiwit wat voor een ontspannen gevoel zorgt, zonder je dier te versuffen. Denk maar aan ontspannen pups of kittens die net hebben gedronken bij hun moeder.

Zylkene zorgt ervoor dat jouw hond of kat zich rustiger kan aanpassen en zo vermijd je emotionele problemen bij jouw huisdier. Zowel dierenartsen, gedragsdeskundigen als eigenaren zijn overtuigd dat Zylkene een waardevolle ondersteuning biedt.

Geluidstraining voor hond en kat

Het is bewezen dat geluidstraining je hond of kat helpt om te gaan met harde geluiden zoals vuurwerkknallen tijdens oud en nieuw. Omdat hij op een gecontroleerde manier wordt blootgesteld aan deze harde geluiden, wordt hij er op termijn minder gevoelig voor. Echter is het zeer belangrijk dat je hiervoor voldoende tijd neemt. Jouw dier moet immers heel langzaam kunnen wennen aan harde geluiden. Bij sommige dieren zijn enkele weken reeds voldoende terwijl dit bij angstige dieren enkele maanden kan duren.

De My Happy Pet geluidstraining bestaat uit 3 audiofragmenten. Om een optimaal resultaat te garanderen is het belangrijk dat jouw toestel waarmee je de geluidsfragmenten afspeelt, is aangesloten op luidsprekers waarvan je het volume kan regelen. Speel eerst alle vuurwerkgeluiden af voor jezelf, zonder dat je huisdier in de buurt is, zo weet je wat je zelf kan verwachten.

Het juiste volume vinden

 1. Zorg ervoor dat je dier rustig is en op een plaats ligt waar hij zich comfortabel voelt. Hou ook een beloning of zijn favoriete speeltje bij de hand. Zorg er ook voor dat je dier naar zijn verstopplek kan wanneer hij dit wenst.
 2. Speel het eerste geluidsfragment af op volume 0. Verhoog vervolgens het volume zachtjes (vergeet niet dat er pauzes zijn voorzien tussen de vuurwerkknallen) tot jouw huisdier een eerste reactie vertoont op de geluiden, bijvoorbeeld door de oren te bewegen.
 3. Verlaag vervolgens het volume terug naar het punt dat jouw dier niet reageert. Dit is het startvolume, noteer dit voor het vervolg van de training.

Merk je op dat jouw huisdier extreem reageert op de vuurwerkgeluiden, wanneer jij deze maar amper kan horen? Stop dan onmiddellijk met de geluidstraining en raadpleeg je dierenarts of erkend gedragstherapeut.

Beginnen met de geluidstraining

 1. Zorg ervoor dat je dier rustig is en op een plaats ligt waar hij zich comfortabel voelt. Hou ook een beloning of zijn favoriete speeltje bij de hand. Zorg er ook voor dat je dier naar zijn verstopplek kan wanneer hij dit wenst.
 2. Speel het eerste geluidsfragment af op het startvolume (zoals in de voorgaande stap bepaald).

 3. Als je dier reageert op het geluid:
  • Stop het audiofragment
  • Geef geen aandacht aan je dier
  • Probeer het later opnieuw, wanneer je dier terug rustig is.
 4. Als je dier NIET reageert op  het geluid:
  • Beloon hem voor zijn kalm gedrag
  • Laat het fragment 1 minuut spelen en stop het daarna.
  • Speel het fragment later (of de volgende dag) opnieuw af, maar laat het dan één minuut extra spelen (2 minuten).
 5. Herhaal dit elke dag totdat je dier rustig blijft gedurende het volledige audiofragment. Je kan het ook een langere tijd afspelen (10-15 minuten)
 6. Elk geluidsfragment kan je verschillende keren per dag afspelen, zolang het dier kalm is bij aanvang van de geluidstraining. Om een goed resultaat te bekomen moet er minstens 1 keer per dag worden getraind.
 7. Begin terug bij stap 1 maar met een licht verhoogd volume. Start terug met 1 minuut en voeg bij iedere volgende training steeds 1 minuut extra toe.
 8. Blijf het volume op een trage en gecontroleerde verhogen tot je hond of kat kalm blijft bij een realistisch volume. Zorg ervoor dat je dier rustig blijft bij dit geluidsfragment en verhoogd volume vóór je start met het tweede geluidsfragment.
 9. Begin terug vanaf stap 1 wanneer je met het tweede geluidsfragment aan de slag gaat. Vergeet niet om het volume terug goed af te stellen.

 10. Wanneer je dier rustig blijft tijdens het tweede fragment met vuurwerkgeluiden (op een realistisch volume, meerdere keren per dag, op verschillende tijdstippen), speel dan het derde geluidsfragment af.

Zylkene

 • Helpt je huisdier te ontspannen
 • Beschikbaar als capsules en smakelijke kauwbrokjes
 • Zeer veilig
 • 100% natuurlijk

Meer info over Zylkene

Vuurwerkgeluiden

Audiofragment 1

Audiofragment 2

Audiofragment 3

Tips & tricks

 • Voer de geluidstraining uit in verschillende ruimtes, zo leert je dier dat luide knallen onvoorspelbaar zijn.
 • Zorg ervoor dat er af en toe ook andere mensen aanwezig zijn tijdens de geluidstraining. Wissel ook af tussen verschillende tijdstippen.
 • Laat jouw dier het tempo aangeven, ook al gaat het traag. Wanneer je jouw huisdier dwingt zal de geluidstraining niet het gewenste resultaat geven.
 • Reageer zelf niet op de vuurwerkgeluiden.
 • Voer geen geluidstraining uit op dagen wanneer er vuurwerk wordt verwacht.
 • Zylkene kan je huisdier helpen tijdens de geluidstraining waardoor er sneller resultaat kan worden geboekt.
 • Vraag je dierenarts of erkend gedragstherapeut meer advies over geluidstraining wanneer je vragen hebt of twijfelt.

To know more

Privacy en cookie policy