4 symptomen van artrose bij katten

Katten die al een jaartje ouder zijn, hebben een grotere kans op artrose, een pijnlijke gewrichtsaandoening. Artrose is ongeneeslijk, maar je kan je kat nog een aangenaam leven geven als je er tijdig bij bent. Jammer genoeg laten katten echter niet snel zien dat ze pijn hebben. Een hond met artrose begint algauw te manken, maar een kat met artrose lijdt in stilte verder, terwijl haar baasje zich van geen kwaad bewust is. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn voor symptomen van artrose bij je kat.

1. Stilletjes in een hoekje

De symptomen van artrose bij katten zijn, zeker in de beginfase, heel subtiel. Je kat, die vroeger nochtans niets liever deed, gebruikt haar krabpaal minder en minder. Haar interesse in speeltjes neemt af, ze mijdt trappen en springt ook niet graag meer op de vensterbank om auto’s en voorbijgangers in de gaten te houden. Wel begint ze meer en meer te slapen.

2. Verwaarloosde vacht

Een gezonde kat wringt zich letterlijk in allerlei bochten om zich grondig te wassen. Voor een kat met artrose is dat minder vanzelfsprekend. Vooral de vacht op haar rug en heupen is moeilijk te bereiken, en gaat er na verloop van tijd dof uitzien.

3. Je kat plast plots in huis

Een symptoom van artrose bij katten dat wel opvalt, maar dat de meeste baasjes niet meteen aan artrose linken, is onzindelijkheid. Een kat met artrose weet wel beter dan zomaar in huis te plassen, maar krijgt haar poten nog maar moeilijk over de rand van de kattenbak getild.

4. Slecht humeur

Vroeger vond je kat niets leuker dan geknuffeld en geaaid te worden, maar nu trekt ze zich terug en gromt ze soms zelfs naar je als je te dicht bij haar in de buurt komt. Ook dit kan een symptoom van artrose zijn. Wist je trouwens dat spinnen net zo goed een pijnsignaal kan zijn?

Symptomen van artrose of niet? De dierenarts weet raad

Twijfel je of je kat artrose heeft? Het is sowieso een goed idee om met je kat op controle te gaan bij de dierenarts. Je kunt er ook terecht voor Flexadin Plus: smakelijke brokjes die de gewrichten van katten met artrose de nodige extra ondersteuning bieden.  

Producten

  • Soepel bewegen

    Flexadin Plus

    Honden en katten zijn continu in beweging. Hun bijzonder gespierd lichaam zorgt voor kracht en lenigheid bij elke...