Wat is oormijt en hoe herken je het bij je kat?

Oormijt zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van het oor leven. Ze komen voor bij katten, maar ook bij honden, konijnen, cavia’s en fretten. De diertjes kunnen voor heel wat last zorgen bij je favoriete huisdier. Daarom is het erg belangrijk dat je er vroeg bij bent met de behandeling. Zeker aangezien oormijt erg besmettelijk is.

OORMIJT VEROORZAAKT IRRITATIE VAN DE GEHOORGANG

Oormijt komt vaak voor bij jonge katten. Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. Dat zorgt voor irritatie van de gehoorgang, waardoor er nog meer oorsmeer wordt aangemaakt. De mijten krijgen zo nog meer voeding en de infectie breidt zich uit. Een vicieuze cirkel dus – tenminste, als je niet ingrijpt.

HOE HERKEN JE OORMIJT BIJ JE KAT?

Heeft je kat last van oormijt? Dan kun je dat zien aan de volgende symptomen:

  • Ze krabt vaak aan haar oren.
  • Ze houdt de kop scheef.
  • Er komt een zwarte en korrelige afscheiding uit de oorschelp.
  • De oren stinken.

WAT TE DOEN ALS JE DEZE SYMPTOMEN HERKENT?

Dit zijn dezelfde symptomen als bij een oorontsteking. In beide gevallen ga je het best onmiddellijk naar de dierenarts. Hij of zij gaat met een otoscoop in de gehoorgang van je kat om vast te stellen of er daadwerkelijk oormijt aanwezig is. Door een beetje oorsmeer onder de microscoop te bekijken, kan de diagnose bevestigd worden. Je dierenarts zal ook meteen controleren of er geen bijkomende ontsteking is.

Gelukkig is oormijt bij katten perfect te genezen. Vraag raad aan je dierenarts en verzorg je lievelingsdier goed …            

To know more

Privacy en cookie policy