Wie zich een vakantie zonder hond of kat niet kan voorstellen, heeft natuurlijk de optie om het huisdier mee te nemen op reis. Dat vraagt echter om wat voorbereiding en je dier moet er uiteraard ook lol aan beleven. Wij geven tips en checklists voor een huisdiervriendelijke zomervakantie.
Huisdier wel of niet mee op vakantie?
Of je je hond of kat wel of niet meeneemt op vakantie, is een persoonlijke keuze. Daarbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met het karakter en de persoonlijk voorkeuren van je dier. Een paar vragen die je helpen deze keuze te maken:
- Is je hond of kat gewend om wat langer in de auto te zitten?
- Hoe ver moeten jullie rijden naar de plaats van bestemming?
- Hoe warm wordt het gemiddeld op jullie vakantiebestemming?
- Is je hond of kat gezond of is er structureel medische zorg nodig?
- hoe reageert je huisdier op een andere omgeving of stressvolle situaties?
Staat je huisdier al te popelen om te vertrekken zodra hij een reiskoffer opmerkt? Of vindt hij al die chaos maar niets? In elk geval is het belangrijk dat jij en je gezin rust uitstralen. Denk je dat je viervoeter het moeilijk heeft met de reis of tijdens de eerste dagen in een nieuwe omgeving? Dan kan je je huisdier helpen door enkele dagen vooraf te starten met Zylkene.
Mee op reis: de voorbereiding
Als je hond of kat mee gaat op vakantie tref je best tijdig de nodige voorbereidingen , liefst een maand voordat jullie vertrekken:
- Hoe ga je je huisdier veilig in de auto vervoeren? Let op: Sommige landen, waaronder Duitsland, hebben daar een speciale wetgeving voor, en ook verzekering stelt soms specifieke eisen.
- Indien nog niet aanwezig: regel tijdig een chip, Europees paspoort en gezondheidsverklaring via de dierenarts.
- Zoek uit bij welke dierenarts je op je bestemming terecht zou kunnen en hoe je die het snelst bereikt.
- Maak proefritten en laat je dier in huis alvast wennen aan zijn transportmand, kennel of tuigje.
- Vraag na of je huisdier welkom is in je verblijfplaats (hotel, camping, appartement …)
- Behandel je hond of kat ruim voor vertrek preventief tegen parasieten en wormen. Dit is belangrijk voor je eigen gezondheid en dat van je dier. Sommige landen stellen dit verplicht 48 uur voordat je afreist.
Zorg dat de benodigde en verplichte vaccinaties op tijd gegeven worden. Naast basisvaccinaties is het verplicht om je hond of kat tegen rabiës te vaccineren als je hem meeneemt naar het buitenland. Deze inenting moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Check op voorhand welke vaccinaties verplicht zijn in de landen die je bezoekt.
Wat neem je op vakantie mee voor je huisdier?
- Dierenpaspoort
- Mand en deken
- Poepzakjes
- Kattenbak & vulling
- Koelcompressen of -matjes
- Voeding
- Drink- en voerbakjes
- Speelgoed
- Lijn en halsband met gegevens van eigenaar
- Medicatie
- Insectenwerende & anti-parasitaire middelen
- Tekentang
- Nagelschaar
- Oorreiniger
- Kam of borstel
- Shampoo
Download hier de volledige checklist
Wagenziekte
Ook honden en katten kunnen last hebben van wagenziekte, te herkennen aan misselijkheid, kwijlen en braken. In dat geval is het beter om je dier niet mee te nemen op lange vakantiereizen. Hebben jullie een relatief korte autorit voor de boeg? Geef je huisdier dan zes uur voor vertrek zijn laatste maaltijd. In overleg met de dierenarts kun je je viervoeter preventief medicatie tegen misselijkheid geven.
Verzekerd tegen onverwachte kosten
Kijk na of je huisdier meegenomen is in je reis- en annuleringsverzekering. Hiermee kun je eventuele medische kosten en repatriëringskosten vergoed krijgen.
Mee op reis: onderweg
Eenmaal met z’n allen op weg naar de vakantiebestemming, stop je regelmatig om je dier zijn behoefte te laten doen en hem water te laten drinken. Zorg er bovendien voor dat je auto binnen genoeg gekoeld is en laat je dier nooit alleen achter in het voertuig, ook niet voor enkele minuten.
Blijf onderweg rustig tegen je dier praten. Zorg voor een ontspannen sfeer in de auto en straal rust uit. Want ook het enthousiasme van mensen die erg blij zijn dat ze op vakantie gaan, kan een huisdier oppikken als negatieve spanning en hem stress geven.
Op de plaats van bestemming
Eenmaal aangekomen, heeft je huisdier tijd nodig om op eigen tempo te kunnen wennen. Een compleet nieuwe omgeving kan spannend zijn. Bovendien zijn er nieuwe prikkels, zoals vreemde geluiden en geuren. Daarom is het belangrijk je dier op vakantie nooit los te laten lopen. Ook niet als je hond dit thuis gewend is en daar goed gehoorzaamt. Voor een kat kun je een tuigje met lijn kopen, zodat jullie toch samen naar buiten kunnen.
Laat je dier de eerste dagen nooit alleen in jullie verblijf en attendeer het personeel van hotel, camping of vakantiepark erop dat jullie een dier hebben meegenomen.
Alvast een fijne reis en vakantie.