Huisdieren en vuurwerk? Vaak een nachtmerrie

De eindejaarsperiode staat voor de deur! Voor mensen betekent dat vooral gezellig tafelen en cadeautjes uitwisselen, maar voor onze huisdieren is de eindejaarsperiode andere koek. En daar zit het traditionele vuurwerk op 31 december natuurlijk voor iets tussen. Huisdieren en vuurwerk zijn namelijk niet de beste combinatie. Meer nog: voor sommige honden en katten is het zelfs een nachtmerrie. Ze rollen zich op in een bolletje, verstoppen zich of doen hun behoefte in huis…

LET OP DEZE SIGNALEN

Sommige huisdieren laten duidelijk merken dat ze niet houden van al die vuurwerkknallen, maar bij anderen zijn de signalen minder opvallend. Honden die het niet hebben begrepen op luide knallen en fluittonen, gaan blaffen of janken, onrustig op en neer lopen of hijgen. Katten laten het meestal minder merken wanneer ze ze zich ongemakkelijk voelen. Overmatig likken en weinig of niet eten, kunnen in hun geval subtiele signalen zijn. Haal in elk geval je huisdier tijdig naar binnen op oudjaar!

DIEREN EN VUURWERK: TIPS & TRICKS

Vindt jouw viervoeter vuurwerk allesbehalve prettig? Met deze tips maak je de laatste dagen van het jaar een stuk aangenamer voor je hond of kat:

  • Start met geluidstraining. Het is wel belangrijk dat je hiervoor voldoende tijd neemt. Jouw dier moet immers heel langzaam kunnen wennen aan harde geluiden. Start daarom zeker zes à acht weken vooraf. Bekijk het filmpje en volg nauwgezet de instructies.
  • Maak een verstopplek, zodat jouw dier zich kan terugtrekken wanneer het dat wenst.
  • Zorg voor een aangename omgeving: doe de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet de radio of televisie aan; dit dempt het geluid en maakt de lichtflitsen minder zichtbaar.
  • Steun je dier, maar doe dat vooral door er gewoon te zijn. Negeer in elk geval onzeker gedrag zoals bibberen, hijgen, janken/miauwen.
  • Geef je dier Zylkene. Dit voedingssupplement bevat het natuurlijke alpha-casozepine (melkeiwitten). Dit zorgt voor een ontspannen gevoel zonder dat je dier suf wordt en helpt je hond of kat om ongemakkelijke periodes vlotter te doorstaan.

EN DAN NOG DIT ...

Wil je je hond of kat graag geluidstraining beginnen geven? Hou er dan rekening mee dat rustige dieren gemakkelijker nieuwe dingen oppikken. Leid je dier af met een speeltje, lekkernij of ander hulpmiddel om het in de juiste stemming te brengen.