fbpx Laat je hond bewegen op een verantwoorde manier
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo laat je je hond op een verantwoorde manier bewegen

Terug naar overzicht

Honden hebben beweging nodig. Het is de perfecte manier om hun overtollige energie te kanaliseren, verveling tegen te gaan en kwaaltjes te voorkomen. Je hond in beweging houden ligt echter niet altijd voor de hand. Oudere honden en honden met artrose, bijvoorbeeld, zullen niet meteen geneigd zijn om veel te wandelen, springen of spelen. Jongere pups, daarentegen, moet je dan weer intomen om hun gewrichten te sparen.

Je hond in beweging krijgen

Er zijn verschillende manieren om je hond te laten bewegen. Naast de gewone wandeling, kun je ook gehoorzaamheidsoefeningen doen en afronden met een leuk spelletje. Hou daarbij uiteraard rekening met de conditie van je hond. Enthousiaste honden kennen geen grenzen en gaan veelal gewoon door terwijl ze eigenlijk al uitgeput zijn. Dat is natuurlijk niet gezond voor je huisdier. Het is ook perfect mogelijk dat achter een bal aanrennen niet de meest geschikte bewegingsvorm is voor je hond. Rustige zoekspelletjes zijn een mooi alternatief om je hond alsnog in beweging te krijgen zonder z’n poten en gewrichten te belasten.

Als je sportief bent, kun je gaan joggen of lange wandelingen maken. Kies daarbij wel voor onverharde paden, dat is beter voor de gewrichten van je viervoeter. Ook naast je fiets lopen kan voor een leuke vorm van lichaamsbeweging zijn voor je hond. Houd daarbij wel een rustig en regelmatig tempo aan en ga zeker niet spurten.

Zwemmen met je hond

Ook gaan zwemmen met je hond is een uitstekend idee. Vooral in de zomer kunnen honden er echt van genieten – niet in het minst omdat ze dan kunnen afkoelen. Maar ook hun gewrichten varen er wel bij. Aan de kust zijn er wel een paar hondenstranden waar je ook in de zomer met je hond terecht kunt. Misschien is er bij jou in de buurt wel een (zwem)vijver waar honden zijn toegelaten. Let in de zomer wel extra op voor blauwalgen. Deze bacteriën zijn erg giftig! Houd er verder rekening mee dat honden jonger dan zes maanden, honden met een korte snuit en honden met korte poten en een zwaar lichaam niet mogen/kunnen zwemmen!

Zeker niet vergeten

Je hond beweging bezorgen is een goed idee. Welk spelletje of welke sport je ook kiest, houd altijd rekening met deze tips:

  • Overdrijf niet en start rustig.
  • Bouw de conditie van je hond langzaam op.
  • Zorg nadien voor vers drinkbaar water dat niet te koud is. Geef ook niet te veel water in één keer.
  • Laat je hond niet intensief bewegen wanneer het (te) warm is.

Heb je een sportieve hond? Dan kan je zijn gewrichten ondersteunen met het voedingssupplement Flexadin. Deze zeer smakelijke, zachte brokjes geef je gewoon als traktatie aan je huisdier of je voegt ze toe aan z’n voer.

Als je hond artrose heeft of problemen met de ademhaling, het hart of de bloedsomloop, overleg je beter met je dierenarts alvorens je start met intensieve vormen van lichaamsbeweging.

Domein: