fbpx Ontworm regelmatig je huisdier | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontworm regelmatig je huisdier

Terug naar overzicht

Jouw hond of kat kan besmet raken met verschillende soorten wormen:

Rondwormen:

  • Ascaris is een darmparasiet die 18cm lang kan worden. Een dier dat besmet is met grote aantallen van deze wormen kan een opgeblazen maag hebben. Besmetting gebeurt via contact met de uitwerpselen van andere besmette dieren. Puppy’s of kittens worden vaak besmet door overdracht via de melk of de placenta van hun moeder.
  • Haakwormen zijn nauwelijks 1 cm lang. Men vindt ze vaak bij jonge puppy’s of kittens. Ze voeden zich met het bloed van het dier en veroorzaken bloedarmoede.
  • Zweepwormen hechten zich vast aan de darmwand en voeden zich met bloed. Ook deze wormen kunnen bloedarmoede veroorzaken.

Lintwormen:

  • Lintwormen kunnen tot vijf meter lang worden! Wormdeeltjes die op rijstkorrels lijken, worden via de uitwerpselen uitgescheiden. Lintwormbesmetting wordt vaak veroorzaakt door vlooien. De larven van de lintworm besmetten de vlooien; deze worden op hun beurt door de hond of kat opgelikt en ingeslikt. Deze larven hechten zich vast in de darm, gaan groeien en leggen ook weer eitjes. Vlooienlarven voeden zich op hun beurt met deze eitjes. Een ware vicieuze cirkel!

Het is heel belangrijk dat je jouw dier regelmatig ontwormt. Als je niets onderneemt, kunnen wormen de gezondheid van jouw hond of kat ernstig schaden. Doorgaans veroorzaken ze diarree, braken, gewichtsverlies en bloedarmoede. Heb je je dier niet ontwormd en vertoont het één van deze symptomen? Raadpleeg dan onmiddellijk jouw dierenarts!

Maar er staat meer op het spel. Sommige wormsoorten kunnen immers op mensen overgedragen worden en ernstige aandoeningen veroorzaken. Larven van de haakworm bijvoorbeeld kunnen de huid van de voetzool binnendringen en vervelende jeuk veroorzaken. Een milde besmetting met de Toxocara canis (Ascaris-soort) worm geeft symptomen zoals hoofdpijn en koorts; een ernstige besmetting daarentegen kan oogletsels en in zeldzame gevallen zelfs blindheid veroorzaken. Vooral kinderen die vaak met huisdieren spelen en onbewust in aanraking komen met wormen, zijn vatbaarder voor besmettingen.  

Daarom enkele tips om besmetting te voorkomen:

  • Zorg dat kinderen hun handen grondig wassen nadat ze met een hond of kat gespeeld hebben, vooral vóór het eten.
  • verwijder zo snel mogelijk alle uitwerpselen uit de tuin en let op bij het leegmaken van de kattenbak. Was daarna steeds grondig jouw handen. Als je dagelijks de kattenbak verschoont, is het risico op  besmetting minimaal.
  • Bescherm jouw dier tegen vlooien om het risico op een besmetting met lintwormen te beperken.
  • Ontworm je hond of kat minimaal vier keer per jaar. Goede ontwormingsproducten zijn verkrijgbaar bij jouw dierenarts.