fbpx Een goede oorverzorging is essentieel om problemen te voorkomen | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Een goede oorverzorging is essentieel om problemen te voorkomen

Terug naar overzicht

Oorsmeer is nuttig, want het beschermt het oor van je huisdier tegen bacteriën, schimmels, insecten en water. Teveel oorsmeer, vuil en vreemde voorwerpen, zoals grasaartjes, kan je dier niet makkelijk uit z’n oor schudden en dit zal zich opstapelen. Dit kan de gehoorgang blokkeren en zelfs tegen het trommelvlies drukken. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Daarom is het belangrijk dat je de oren van je hond of kat regelmatig nakijkt en schoon maakt met een milde oorreiniger zoals Otifree.

Om overtollig oorsmeer en vuil te verwijderen, druppel je de vloeistof in de gehoorgang. Masseer vervolgens lichtjes het flexibele, verticale deel  van het uitwendige oor. Je dier zal uit zichzelf met de kop schudden waarmee het vocht en bijbehorend vuil naar boven gebracht wordt. Met een proper doekje en met behulp van je vinger veeg je vervolgens alle toegankelijke delen van het oor uit.  Gebruik geen wattenstaafjes! Hiermee kan je het vuil weer naar binnenduwen.

Merk je bruinzwart, korrelig oorsmeer en heeft het oor een afwijkende, penetrante geur dan kan je hond of kat een besmetting met oormijt hebben of een oorontsteking. Schoonmaken alleen is dan niet voldoende. Dit vraagt om een medische behandeling. Raadpleeg ook je dierenarts als je opgezwollen oren, bloedingen of roodheid vaststelt of als je dier voortdurend aan zijn oor krabt, met z’n hoofd schudt of evenwichtsproblemen heeft.