fbpx Is je huisdier bang voor vuurwerk? Geluidstraining helpt!
Overslaan en naar de inhoud gaan

Is je huisdier bang voor vuurwerk? Geluidstraining helpt!

Terug naar overzicht

Voor je het weet is het weer zover: met z’n allen aan de feestdis tijdens de eindejaarsperiode en op 31 december het nieuwe jaar feestelijk inzetten met champagne en vuurwerk. Toch is niet iedereen even opgezet met feestelijke vuurwerknallen en –fluittonen. En dan hebben we het in het bijzonder over je huisdier. Van pups en kittens over volwassen dieren tot oudere viervoeters, huisdieren kunnen vuurwerk maar moeilijk een plaats geven. Gelukkig kun je angst voorkomen door je hond of kat te trainen en op een gecontroleerde manier bloot te stellen aan harde geluiden.

Geluidstraining voor je hond of kat

Als je huisdier bang is voor vuurwerk, kun je overgaan op geluidstraining met speciale CD’s – te verkijgen bij een gedragstherapeut of bij je dierenarts – of met behulp van de drie geluidsfragmenten hiernaast. Voor je op de afbeeldingen onder de foto’s klikt, is het wenselijk om eerst de instructies hieronder te lezen. Bij onjuist gebruik kan het afspelen van de vuurwerkgeluiden namelijk een averechts effect hebben. Contacteer bij twijfels altijd een gedragsspecialist.

Vuurwerkangst afbouwen

Klaar om je hond of kat een vuurwerktraining te geven?

 • Zet het geluid van je PC of tablet aan een bepaal het startvolume. Zet het geluid eerst heel zacht – het gehoor van honden en katten is veel gevoeliger dan het onze.
 • Geef je dier een speeltje of iets lekkers als afleiding. Zo gaat je hond of kat de geluiden associeren met leuke dingen.
 • Verhoog langzaam het volume tot je dier een milde reactie (bijvoorbeeld een beweging van het oor of een verandering van houding) vertoont.
 • Draait het volume terug tot het niveau waarop je dier niet reageerde: dit is het startvolume.
 • Reageert je dier fel op het geluid? Zet het dan onmiddelijk uit! Probeer de geluidstraining pas opnieuw als je dier terug volledig kalm is.
 • Herhaal de oefening elke dag, telkens met een iets langere afspeellengte en verhoog het volume pas als je het geluid ongeveer 10 minuten kunt afspelen zonder enige reactie. Speel ondertussen met je dier of geef het iets lekkers.
 • Oefen op momenten wanneer je hond of kat niet onrustig is.
 • Blijf zelf kalm en laat niet merken dat je het geluid hoort. Anders geef je je dier mogelijk de indruk dat het geluid eng is.
 • Pas het tempo van de geluidstraining aan je dier aan. De vooruitgang kan langzaam lijken, maar het is belangrijk om je dier niet te forceren.
 • Speel de geluiden in verschillende ruimtes af en indien mogelijk ook een keertje buitenshuis.
 • Oefen op verschillende momenten van de dag en in aanwezigheid van verschillende mensen.

Nu beginnen!

Wil je je dier voorbereiden op de jaarwisseling? Geen tijd te verliezen dan! Een goede geluidstraining neemt ongeveer twee maanden in beslag. Hou je altijd voor de geest dat rustige dieren een beter leervermogen hebben. Breng je hond of kat dus in de juiste stemming door ze af te leiden met een speeltje, een lekkernij of andere hulpmiddelen.

*opgelet: My Happy Pet kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor een verkeerd gebruik van de vuurwerkgeluiden en de gevolgen voor het huisdier. praat hierover met je dierenarts of dierengedragsspecialist.