fbpx Het mysterie ontrafeld: daarom zijn katten dus zo gek op dozen! | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Het mysterie ontrafeld: daarom zijn katten dus zo gek op dozen!

Terug naar overzicht

Wat je kat het gelukkigst maakt? Jij – uiteraard, maar lege dozen staan met stip op nummer twee. Je kent het scenario vast wel. De postbode belt aan, je neemt je pakje in ontvangst en nog voor je alles goed en wel hebt uitgepakt, heeft je kat de lege doos al geclaimd – of ze er nu in past of niet. Heel schattig en best ook grappig om te zien – fotomoment! –  maar wist je dat je kat wel degelijk haar redenen heeft om zo gek te zijn op dozen?

Verstoppertje spelen

Net zoals leeuwen besluipen katten hun prooi. Het liefst verstoppen ze zich ergens om razendsnel toe te kunnen slaan met een verrassingsaanval. Bij gebrek aan struiken en hoge grassen in huis, voelen katten zich instinctief aangetrokken tot lege dozen – hoe zou je zelf zijn?

Lekker warm en veilig

Ook als ze een hechte band met hun baasje hebben, trekken katten zich graag af en toe terug van alle drukte. Nog een reden om lege dozen dus niet meteen weg te gooien! Bovendien krijgt je kat het in een kartonnen doos (die niet al te groot is) meteen lekker warm, en dat weet ze maar al te goed.

Lees ook: 5 tips om je huis katvriendelijk te maken

Elke kat wil hààr kartonnen doos

Je kat lijkt misschien niet meteen een voorkeur te hebben voor het materiaal van de doos die ze claimt – denk maar dan al die keren dat de deugniet in de wasmand terugvond – maar toch verkiest ze wel degelijk karton. Als ze daar haar klauwen inzet, zijn de krassen extra duidelijk te zien voor andere katten en blijven de feromonen die ze bij het krabben afgeeft, extra lang hangen.
 

Bouw eens een kattenkasteel

Voor katten zit het geluk vaak al in een klein doosje, maar waarom zou je je pluizenbol niet eens verrassen met een reusachtig zelfgemaakt kattenkasteel? Snij wat holtes uit enkele kartonnen dozen, stapel ze en plak alles aan elkaar, zodat je kat zich vlot van de ene doos naar de andere kan bewegen zonder dat iemand het merkt. Ze waant zich meteen de koning te rijk!