fbpx Geluidstraining: zo leer je je hond met vuurwerk omgaan
Overslaan en naar de inhoud gaan

Geluidstraining: zo leer je je hond met vuurwerk omgaan

Terug naar overzicht

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Gezellig tafelen met familie en vrienden, cadeautjes krijgen en uitdelen, om middernacht samen het vuurwerk bewonderen, … Wij kijken met z’n allen uit naar de eindejaarsperiode, maar voor honden is de jaarwisseling niet bepaald een knalfeest. Het feestgedruis vinden de meeste viervoeters nog wel best, maar het traditionele vuurwerk daarentegen … Geluidstraining is de oplossing! 

2018 komt eraan … Stel geluidstraining niet uit

Vindt jouw hond vuurwerk allesbehalve leuk? Dan heb je geen tijd te verliezen. Begin vandaag nog met geluidstraining en bezorg hem een rustig eindejaar.

Je hond trainen tegen vuurwerkgeluid in 7 stappen

Opgelet

  • Honden ervaren geluiden dubbel zo luid als wij. Gun je hond dus alle tijd om langzaam te wennen. Als je geluidstraining te snel aanpakt, maak je het probleem alleen maar erger.
  • Het is de bedoeling dat je hond vuurwerk uiteindelijk associeert met leuke dingen. Speel tijdens de training met hem en beloon hem voor rustig gedrag.
  • Dit stappenplan is maar één mogelijke aanpak. Je hond kan er dus best wat langer over doen dan hier omschreven. Merk je dat je hond onrustig wordt? Draai het volume dan onmiddellijk weer naar beneden en keer terug naar de vorige stap.

STAP 1

Speel dit filmpje met geluidsfragment elke dag op een vast moment en in dezelfde ruimte heel kort af en zet het  volume heel laag. Zorg ervoor dat je alleen bent met je hond. Begin de eerste dag met zo’n tien seconden en stop dan. De volgende dagen laat je het filmpje telkens iets langer spelen, maar stop zodra je hond aandacht besteedt aan het geluid. Hou zijn oren en reactie dus goed in de gaten.  

STAP 2

Als je hond het na enkele dagen tien minuten volhoudt zonder op het vuurwerkgeluid te reageren, kun je het volume ietsje verhogen. Blijf goed op z’n oren letten om te weten hoe luid je mag gaan. De volgende dagen speel je het geluid telkens ietsje luider af, telkens tot hij het weer tien minuten volhoudt.

STAP 3

Is je hond helemaal vertrouwd met de geluiden? Herhaal de vorige twee stappen, maar gebruik deze keer het tweede geluidsfragment.

STAP 4

Als je hond ook het tweede geluidsfragment helemaal gewoon is, mag je aan het derde geluidsfragment beginnen. Herhaal opnieuw de eerste en tweede stap.

STAP 5

Voelt je hond zich helemaal op zijn gemak wanneer je het derde fragment luid afspeelt? Mooi! Nu mag je de oefening uitvoeren in andere ruimtes – probeer het zeker ook eens een keertje buiten – en met andere mensen in de buurt. Wissel ook af tussen verschillende momenten van de dag.

STAP 6

Als je hond geen eigen plekje heeft waar hij zich ongestoord kan terugtrekken, is het verstandig om er enkele weken voor oudjaar toch eentje voor hem in te richten. Dat verstopplekje kan zo eenvoudig zijn als een halfopenstaande kast met een dekentje onderin, of een bench met een doek erover.

STAP 7

Laat je hond op oudejaarsdag tijdig uit. Sommige mensen beginnen al voor middernacht vuurwerk af te steken. Zet vlak voor het vuurwerk begint de radio of de televisie aan, doe het licht aan en sluit de gordijnen om je hond een extra veilig gevoel te geven.

Extra ondersteuning voor vuurwerktraining

Met Zylkène geef je je hond bovenop de vuurwerktraining nog een extra duwtje in de rug. Dit natuurlijke voedingssupplement geef je hond een ontspannen gevoel, zonder hem suf te maken.