fbpx Hoe behandel je diarree bij honden?
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe behandel je diarree bij honden?

Terug naar overzicht

Elke hond heeft wel eens last van diarree. Gewoonlijk is er dan ook geen reden om je ongerust te maken. Soms wijst diarree op een probleem met de gezondheid, maar in de meeste gevallen heeft je hond gewoon iets gegeten dat hij moeilijk verteert. In elk geval mag je diarree bij een hond nooit negeren, ongeacht de oorzaak.

Mogelijke oorzaken van diarree bij honden

·         Voeding

Meestal heeft een hond met diarree iets gegeten dat zijn maag niet zo bevalt. Mogelijk heeft hij op een onbewaakt moment een restje uit een vuilnisbak gevist of van een plasje water op straat gedronken. Een pikante hap kan eveneens voor diarree zorgen, net zoals een plotse verandering van hondenvoer. Schotel je hond daarom nooit van de ene dag op de andere een ander merk voor, maar schakel geleidelijk over op een periode van 3 à 5 dagen. De beste methode is om elke dag een beetje meer van het nieuwe voer met het oude voer te mengen. Geef trouwens nooit eigen etensrestjes aan je hond! Hondenvoeding is speciaal ontwikkeld voor honden en bevat alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.

·         Medicatie


Sommige geneesmiddelen voor honden hebben diarree als bijwerking. Vooral bij antibiotica is dat wel eens het geval, omdat ze behalve ziektekiemen ook de goede bacteriën in de darm aanvallen.  Vaak is het een kwestie van de dosering en de tijden van toediening aan te passen. Vraag hiervoor advies aan je dierenarts.

·         Infecties

Een andere mogelijke oorzaak van diarree bij honden is besmetting door een parasiet (wormen komen vaker voor dan je denkt!), bacteriën of een virus. In principe kun je infecties in hun geheel moeilijk vermijden, maar het is geen goed idee om je hond in vuil of stilstaand water te laten zwemmen. Hou hem buiten ook steeds goed in de gaten om te vermijden dat hij dode dieren naar binnen werkt. Vermoed je dat je hond diarree heeft door een infectie? Neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Vergeet je hond niet regelmatig te ontwormen.

·         Stress

Je hond kan je niet vertellen hoe hij zich voelt, maar diarree kan wel wijzen op stress. Verhuizen, mee op vakantie gaan of baasjes die met vakantie vertrekken, een nieuwe baby, een nieuw huisdier, … het is niet voor elke hond even vanzelfsprekend om met zulke nieuwe situaties om te gaan.

·         Voedingsallergie

Sommige honden zijn overgevoelig aan bepaalde ingrediënten in hondenvoeding. Vooral eiwitten zijn vaak de boosdoener. Die vind je terug in onder meer rund, kip en tarwegluten. Bij ongeveer 15% van de allergische honden komen gastro-intestinale klachten zoals diarree voor. De oplossing? Je hond op een aangepast dieet zetten waar hij wel tegen kan. Laat je hierbij begeleiden door je dierenarts.

·         Ziektes die diarree veroorzaken

Ook problemen met de lever of alvleesklier kunnen diarree bij je hond veroorzaken. Vooral EPI (of ‘exocriene pancreas insufficiëntie’) of PLE (‘proteine losing enteropathy’) resulteren in hevige diaree. Deze ziekten kunnen gelukkig onder controle gehouden worden, als ze natuurlijk op tijd onderkend worden. Raadpleeg je dierenarts als je hond plots fel vermagert, last heeft van diarree of een erg ruwe vacht krijgt.

Hoe diarree bij je hond behandelen?

Heeft je hond last van diarree, maar is er geen bloedverlies? Dan is er niet meteen een reden om aan de alarmbel te trekken. Geef je hond licht verteerbare voeding – die is er in kant-en-klare vorm, maar je kunt bijvoorbeeld ook rijst koken – en laat hem intussen voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Gaat het om een puppy of een hond met een zwakke gezondheid? Dan is het wel aangeraden om onmiddellijk een dierenarts te contacteren.  

Wanneer naar de dierenarts?

Contacteer zo snel mogelijk een dierenarts als je merkt dat er bloedverlies bij de ontlasting zit of als je hond niet reageert zoals gewoonlijk Dit geldt ook als je hond tegelijkertijd braakt of niet wil drinken. 

Domein: