fbpx Help, mijn kat is te dik!
Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, mijn kat is te dik!

Terug naar overzicht

Veel mensen denken dat hun kat nooit meer eet dan nodig. Ze vullen het voerbakje van hun kat meerdere malen per dag tot aan de rand en trakteren hun kat naar hartenlust op snoepjes en tafelrestjes. Toch kunnen katten zich wel degelijk overeten. Sterker nog, almaar meer huiskatten kampen met overgewicht. Dierenartsen trekken aan de alarmbel, want katten die te dik zijn lopen een sterk verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en gewrichtsproblemen.

Hoe weet je of je kat overgewicht heeft?

Een ideaal gewicht voor katten is moeilijk te bepalen, omdat er zoveel verschillende rassen zijn en elke kat een unieke lichaamsbouw heeft. Vermoed je dat je kat te dik is? Probeer of je haar ribben kunt voelen met je wijs- en middelvinger naast elkaar. Als je de ribben van je kat moeilijk of niet kunt voelen, heeft ze hoogstwaarschijnlijk overgewicht. Meer weten over het gewicht van je kat?

Zet je kat niet té streng op dieet

Net zoals het ideale gewicht voor je kat moeilijk te bepalen is, bestaat er ook geen gouden regel die bepaalt hoeveel voer je je kat precies mag geven. Droge brokjes hebben een andere voedingswaarde dan nat voer, het ene merk is het andere niet, jonge katten hebben een grotere energiebehoefte dan oudere, … Contacteer je dierenarts voor het nodige advies en vraag hem of haar eventueel om speciale dieetbrokjes. Houd ook steeds rekening met de richtlijnen op de verpakking van het kattenvoer.

Wat je zeker niet mag doen

Laat je kat in elk geval nooit vasten! Vasten breekt niet alleen spiermassa af, maar kan ook leververvetting veroorzaken en werkt een jojo-effect in de hand.

Je kat meer doen bewegen

Meer beweging helpt je kat om sneller weer een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overgewicht zorgt bovendien voor extra belasting op de gewrichten. Dit kan op zijn beurt dan weer leiden tot osteoarthritis.

Domein: