fbpx 3 vaak voorkomende hartproblemen bij honden
Overslaan en naar de inhoud gaan

3 vaak voorkomende hartproblemen bij honden

Terug naar overzicht

Veel honden hebben te kampen met hartproblemen. Sommige honden worden geboren met een hartafwijking, andere verwerven een hartprobleem op latere leeftijd. Verworven hartproblemen komen het vaakst voor en hebben meestal een genetische achtergrond. Daarom komen bepaalde hartziektes bij sommige hondenrassen vaker voor dan bij andere. Hartproblemen bij honden zijn niet altijd te genezen, maar in veel gevallen wel behandelbaar als je er tijdig bij bent. Een overzicht van enkele veel voorkomende hartproblemen bij honden:

1.      Pericardovervulling

Pericardovervulling is een hartprobleem waarbij in het hartzakje, of de pericard, bloed ophoopt. Omdat het stugge hartzakje niet meerekt, kan het hart zich door de ophoping niet meer voldoende vullen en kan het niet meer naar behoren pompen. Pericardovervulling treft vooral oudere honden. Honden met een pericardovervulling krijgen het erg benauwd en storten meestal erg plots in elkaar. Om een pericardovervulling tegen te gaan, kan de dierenarts het hartzakje aanprikken met een naald om de bloedophoping weg te zuigen.

2.      Gedilateerde cardiomyopathie

Deze aandoening komt voornamelijk voor bij middelgrote tot grote hondenrassen van middelbare leeftijd. Bij gedilateerde cardiomyopathie wordt de hartspier almaar dunner, terwijl het hart groter wordt. Het hart kan nog maar moeilijk pompen en er kunnen ook lekkende kleppen ontstaan. Medicatie en vochtafdrijvende middelen kunnen honden met dit probleem een poosje doen opknappen, maar meestal blijven honden met gedilateerde cardiomyopathie uiteindelijk niet langer dan een jaar in leven.

3.      Myxomateuze klepdegeneratie

Myxomateuze klepdegeneratie is een vaak voorkomende hartaandoening bij kleine en middelgrote honden (voornamelijk bij de Cavalier King Charles Spaniël). De kleppen tussen de linkerkamer en de linkerboezem van het hart worden dik, waardoor ze minder goed op elkaar aansluiten en er een lekkage ontstaat. In het begin hebben honden nauwelijks last van deze aandoening, maar uiteindelijk kan er zich wel vocht ophopen in de longen. De hond begint dan te hoesten, sneller adem te halen en wordt sloom. Hoe ouder de hond wordt, hoe meer last hij ondervindt. Myxomateuze klepdegeneratie wordt behandeld met medicatie die de hartspierfunctie ondersteunt. 

Domein: